Hulp nodig? Bel ons of neem contact op via whatsapp

Windspinner haken

margot

Wil je deze pagina delen? Kies dan hier voor delen in je RSS feed, email, op Facebook, Twitter, Pinterest of in Whatsapp.

Helemaal hip in 2021, een windspinner haken! En wij snappen het wel, het is een relatief makkelijk klusje, je kan hem met wat rest bollen haken (vergis je niet, voor onderstaand patroon heb je wel 50 gram garen in totaal nodig) en hebt niet eens een betaald patroon nodig. Het gratis haakpatroon windspinner haken vind je hier beneden! Wel even op de volgende zaken letten;

 • Gebruik zwaar garen zoals haak katoen, wanneer de spinner te licht is kun je deze verzwaren met een kraal oid
 • Gebruik garen in dezelfde dikte, verschil in dikte van garen kan een ander effect geven
 • Kies kleuren uit die leuk bij elkaar passen (kijk eens bij onze kleurencombinaties)
 • Vorm de spinner nadat je hem gehaakt hebt

Hoe groot de windspinner wordt hangt af van verschillende zaken. Wat voor een garen gebruik je, hoeveel opsteeklussen gebruik je en hoe strak of los haak je. Vind je de windspinner niet groot genoeg, zet dan gerust meerdere steken op. Ook leuk, haak meerdere wind spinners, staat gezellig in je tuin!

Edit; 20-12-2021

Haak nu ook windspinners voor in de kerstboom! Het patroon voor kerstspinners is iets anders dan het origineel. Download het patroonblad kerstspinner nu gratis. En stuur ons een foto in van de spinners in jouw boom!

Windspinner haken gratis patroon

Wil jij ook een wind spinner spiraal haken? Volg dan dit patroon;

 1.  100 opzetlossen
 2.  3v in elke steek | wissel van kleur
 3.  *1v, 2v in volgende v *
 4.  1v in elke v | wissel van kleur
 5.  *1v, 2v in volgende v* | houd een lange draad voor je de volgende toer haakt (zie onderstaande video) 
 6.  *1v, 2v in volgende v, 1v*
 7.  Haak langs de toeren zodat dit netjes afgewerkt is. Hecht af. Pak een aantal draden en rijg deze door de laatste toer, leg een knoop in de draden en knip alles op 1 lengte af.

Gehaakt met Scheepjes Catona en haaknaald 2,5 wordt de windspinner ongeveer 50 cm lang en de schijven hebben een diameter van ongeveer 5 cm.

 

Praktische tip windspinner haken

Je ziet ze wel eens voorbij komen op facebook windspinners die het net niet helemaal goed gelukt zijn. Elk project is mooi en handwerk is uniek. Maar wanneer je zoveel tijd steekt in een windspinner haken wil je wel dat hij er mooi uit ziet. Hieronder een paar tips voor wanneer je windspinner niet helemaal goed lijkt.

Windspinner lijkt kommetjes te hebben in plaats van schijven

Wanneer je in de laatste toer te weinig meerdert, krijg je een soort kommetjes. Oplossing is de laatste toer opnieuw maken en meer meerderen.

Schijven zitten te dicht op elkaar

Wanneer je direct de eerste toer veel meerdert, krijg je schijven kort op elkaar. Wil je dit niet, haak dan pas is toer 2 meerderingen.

Schijven zitten te ver uit elkaar

Ga je later in de toeren meerderen? Dan krijg je minder schijven en een grotere afstand ertussen. Wil je de schijven dichter op elkaar dan zul je direct in de eerste toer moeten meerderen, ik koos voor 3 steken in elke losse.

 

 

Windspinner draait niet

De draad aan de bovenzijde van de windspinner zal zo dun mogelijk moeten zijn om de spinner zo soepel mogelijk te laten draaien.

Windspinner waait weg

Een beetje ironisch, want een windspinner hoort juist een beetje wind te vangen. Maar wanneer je licht garen gebruikt, zoals acryl, zal dit wel gebeuren. Katoen is zwaarder en zal minder snel weg waaien. Je kan natuurlijk ook een kraal aan de onderzijde van de spinner hangen. Ziet er ook nog eens leuk uit!

Veelgestelde vragen windspinner haken

Maakt het uit of je de windspinner los of strak haakt? En kun je een grotere naald gebruiken, dan aangegeven?

Ergens denk ik dat deze regel altijd geldt met haken, je haakwerk mag niet te strak en ook niet te los zijn. Op een bolletje garen staat vaak een proeflapje vermeld, als je 10 steken opzet en 10 toeren haakt moet dit lapje een bepaald formaat hebben. Is jou lapje kleiner, dan haak je strak en is jouw lapje groter, dan haak je los. Haak je te strak pak je een iets grotere naald en haak je los dan pak je een iets kleinere naald. Net zo lang tot je ongeveer weet wat jouw soort haken is, strak of los. Als je de windspinner los haakt, zal deze misschien iets meer rafelen. Als je hem te strak haakt dan zal hij wat meer kommetjes maken in plaats van schijven. Als je dit geen probleem vindt dan gewoon doen 😉

De maat haaknaald is altijd afhankelijk van het garen wat je gebruikt en of je los of strak haakt. In principe kun je elk patroon met je eigen garen en eigen haaknaald maken. Zolang de haaknaald maar bij het garen past en jouw soort haken (los, strak of normaal).

Mocht je een windspinner hebben die niet van deze schijven heeft, kan het helpen de windspinner te vormen. Draai de schijven in tot je een klein stapeltje hebt. Doe er een elastiekje om en laat een nachtje liggen.

Ga jij ook windspinners haken?

Hoeveel windspinners heb jij al gehaakt? Heb jij nog tips die we kunnen verwerken in deze post? Laat het weten onderop deze pagina of deel je foto met ons op Facebook!

 Heb je hulp nodig? Gebruik de whatsapp knop onderin beeld om in contact met me te komen of stuur me een mailtje, ik help je graag!

Lees ook onze andere blogs

Haken voor de voorleesdagen 2024

Hoi allemaal! Wat leuk dat je mijn blog leest. Vandaag neem ik je mee in de betoverende wereld van de Nationale Voorleesdagen in Nederland en uiteraard heb ik daar bijpassende haakpatronen bij. Lees verder en ontdek hoe je jouw liefde voor voorlezen kunt combineren...

Hoe zie je of een haak foto met AI gemaakt is?

De laatste tijd zie je steeds vaker mooie plaatjes voorbij komen op social media. Plaatjes waarbij een patroon gevraagd wordt. In veel gevallen is er geen patroon beschikbaar omdat de foto's met AI gegenereerd zijn. Klinkt stom misschien, zelfs wij gebruiken wel eens...

Einde vakantie korting!

Een zomerse bries, lange avonden gevuld met lachen en creatieve projecten in de zon... De zomervakantie is een tijd waarin we onze passies verkennen en nieuwe hobby's ontdekken of gewoon verder gaan met onze vertrouwde hobbies. Heb jij tijdens de vakantie de haaknaald...

Hoe werkt een digitale download?

Ben jij compleet thuis in de digitale wereld? Internetten, ebook, downloaden, uploaden, jij weet precies wat je allemaal moet doen? Of lukt het allemaal maar net? Dan is dit blog handig voor jou om te lezen. Veel van de haakpatronen op Haked zijn digtaal, alleen de...

Geef een prentenboek cadeau!

En doe er een gehaakte ijsbeer bij!Dit jaar kun je een prentenboek cadeau geven van kleine ijsbeer, dit boek is vanaf 12 mei te koop voor slechts € 2,99 in je lokale boekhandel. En hoe leuk is het om dit prentenboek cadeau te geven met een leuke gehaakte ijsbeer...

Paashaasje haken

Ruim een week geleden las je hier het blog paasbloemen haken, naar aanleiding van het Facebookbericht heb ik nog een variant gehaakt; de paashaasjes. Wil jij ook paashaasje haken? Lees dan snel het blog en het gratis haakpatroon! Wil je liever de video? Scroll dan...

De leukste paas haakpatronen

De leukste paashaakpatronenEen beetje laat, want het is al bijna pasen. Maar het wordt er niet minder leuk op; Een groot project zoals het paashazen koppel Elias en Isabella red je dit jaar denk ik niet meer. Maar in dit blog staan ook nog andere leuke haakpatronen...

Gehaakte bloemetjes met paaseitjes

Zo leuk om te haken, in een uurtje heb je zo een bloemetje afgehaakt; deze paasbloemen met een chocolade eitje erin. In dit blog lees je precies hoe je deze leuke bloemen haakt. Je vindt hier het gratis haakpatroon van de bloemetjes met paaseitjes, je kan deze bloemen...

Volg Haked op social media