Temperatuur deken haken 2022
4 jan, 2022

Temperatuurdeken maken

Er start een nieuw jaar, een perfect moment om eens bezig te gaan met een temperatuurdeken. Maar wat is een temperatuurdeken? En hoe maak je deze? Wat zijn leuke kleuren om te gebruiken en wat voor een patroon gebruik je voor een temperatuurdeken? We vertellen je er alles over in dit blog.

Wat is een temperatuurdeken?

Bij een temperatuurdeken houd je over een bepaalde periode elke dag de temperatuur bij. Voor elke temperatuur kies je een kleur. Vervolgens haak, brei of naai je voor elke dag 1 toer of 1 hokje. Aan het eind van de periode heb je een deken met prachtige kleuren. Kun je een temperatuurdeken alleen maar haken? Nee! Je kan ook breien, naaien of op een andere manier een deken op deze wijze maken.

Waarom een temperatuurdeken haken?

Een temperatuurdeken haak je omdat je graag een herrinnering wilt hebben aan een jaar, of omdat je graag elke dag een stukje haakt. Maar je kan ook een temperatuurdeken haken over een zwangerschap in de kleuren van het geslacht van de baby, of in de kleuren van de babykamer. 

Tips voor het haken van een temperatuurdeken

 1. Houd een lijstje bij met de dagen en welke temperatuur het was (Op de site Wetterzentrale.de kun je de gegevens van het verleden uit jouw regio bekijken, hier staan alle nederlandse KNMI weercentrales vermeld.)
 2. Meet de temperatuur op een vast tijdstip
 3. Wanneer je het lastig vindt om elke dag een stukje te haken, spaar dan een paar dagen op en haak eenmaal per week meerdere toeren
 4. Maak een proefstukje zodat je weet hoeveel garen je ongeveer nodig hebt
 5. Maak je eigen temperatuurdeken boekje, hierin hou je bij welke kleuren je gebruikt, welke stekenen de temperaturen. Zo heb je alles bij de hand

Regenboogdeken haken

Wil jij een deken haken in de kleuren van de regenboog? Gebruik dan deze kleuren van Scheepjes Catona! 

 

 • Scheepjes Catona 282 Ultra Violet
 • Scheepjes Catona 521 Deep Violet
 • Scheepjes Catona 527 Midnight
 • Scheepjes Catona 511 Cornflower
 • Scheepjes Catona 514 Jade 
 • Scheepjes Catona 515 Emerald 
 • Scheepjes Catona 512 Lime 
 • Scheepjes Catona 245 Green Yellow
 • Scheepjes Catona 280 Lemon
 • Scheepjes Catona 411 Sweet Orange 
 • Scheepjes Catona 386 Peach
 • Scheepjes Catona 189 Royal Orange 
 • Scheepjes Catona 390 Poppy Rose 

 

Voor een temperatuurdeken in regenboogkleuren kun je het volgende schema gebruiken

Steken voor temperatuurdeken

Wanneer je een temperatuurdeken gaat haken is het fijn een project te hebben wat je makkelijk volhoudt. Je gaat immers een lange tijd hetzelfde haken. Kies voor je begint een steek uit en test deze over een aantal toeren. Zo weet je hoe breed je kleed moet zijn en hoeveel garen je gebruikt per toer. Zo kun je eenvoudig uitrekenen hoeveel garen je nodig hebt voor een deken. Wanneer je elke dag van een jaar een toer haakt, heb je 365 toeren. Wanneer je proeflapje van 26 steken bij 36 toeren (met haaknaald 2,5) ongeveer 10×10 cm is, wordt je kleed na 365 toeren ongeveer 101 cm lang. Een eenpersoonsdeken is ongeveer 140×200 cm lengte. Je kan prima voor 1 dag 2 toeren haken, dan wordt je deken ongeveer 2 meter lang. 

 

Wil je inspiratie opdoen voor leuke steken? Een haakbijbel heeft een heleboel leuke steken, maar gewoon vasten is ook leuk! Wil je een leuke afwisseling? Haak dan bijvoorbeeld elke 1e en 15e van de maand een andere steek zoals bijvoorbeeld stokjes of een andere steek. Vergeet niet in je boekje te schrijven welke steek je gebruikt en op welke dagen!

Lijkt het jou leuk om een temperatuurdeken te haken? Het is niet te laat om nog te beginnen! Laat ons weten welke kleuren en steken je gebruikt. Heb je hulp nodig met het berekenen van de steken en toeren? Laat het weten! Ook kan ik je helpen met leuke kleurencombinaties maken. Ik heb al een aantal verschillende inspiratie voorbeelden voor je gemaakt, maar heb je hulp nodig, laat het me weten!

Wil je deze pagina delen? Kies dan hier voor delen in je RSS feed, op Facebook, Twitter, Pinterest of in Whatsapp.

3 Reacties

 1. Anoniem

  Ik werk heel veel met catona, het is een tof garen!

  Antwoord
 2. Suzanne Wildeman

  Wil graag een 1 persoonsdeken haken hoeveel bolletjes heb ik nodig?

  Groetjes Susanne

  Antwoord
  • margot

   Beste Susanne,

   Hoeveel bolletjes garen je nodig hebt is afhankelijk van de steek, het gebruikte garen en de afmeting van je deken. Wanneer je Scheepjes Catona gebruikt is ongeveer 26 bollen een mooi uitgangspunt.

   Groetjes Margot

   Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Temperatuurdeken haken 2023 - Haked - […] Temperatuur deken haken 2022 […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs

Kerststal haken

Kerststal haken

Het duurt niet lang meer of het is kerst. De tijd van lichtjes, kerstbomen, mooie versiering, bezinning en natuurlijk...

Lees meer

Informatiebrief

Wil je meer informatie over leuke dingen die je kunt haken voor in de klas? Tips voor hoe je veilig kunt haken voor kinderen? Meld je aan voor de informatiebrief Haken voor in de klas.