Geplaatst op 4 Reacties

© Copyright Haked.nl – Margot Oldenbeuving

Een veel gehoorde vraag; Mag je haakpatronen delen met anderen? Om direct maar met de deur in huis te vallen; Nee, dat mag niet.

Op alle haakpatronen van Haked zit copyright. Dat betekent, dat Haked – Margot Oldenbeuving deze haakpatronen gemaakt heeft en dat deze niet gekopieerd mogen worden. Wil je inhoudelijk meer lezen over © Copyright? Ga dan naar deze Wikipedia pagina.

Nu zal ik proberen uit te leggen waarom er copyright op deze haakpatronen zit. Op het moment dat ik een haakpatroon maak ben ik hier lange tijd mee bezig. Ik werk fulltime, ben vriendin en moeder en in mijn vrije tijd maak ik deze haakpatronen. Nu hoef ik (nog) niet te leven van de verkoop van haakpatronen, maar er zit wel veel kostbare tijd en energie in.

Daarnaast probeer ik ook aan bepaalde (hoge) standaarden te voldoen. Mijn haakpatronen worden getest door anderen en regelmatig geupdate zodat er geen foutjes in staan. In mijn bijna professionele fotostudio worden foto’s gemaakt en van lastige handelingen probeer ik filmpjes te maken. Zo zijn mijn haakpatronen voor iedereen toegankelijk.

Hoeveel tijd ik met één haakpatroon bezig ben hangt af van de grootte van het project. Een voorbeeld; met de handpop tijger ben ik in de avonduurtjes bijna 2 weken bezig geweest. En dat was alleen nog maar het haken van de pop en ruw opschrijven van het patroon. Daarna kwam nog het uitwerken op de computer, mensen zoeken om te testen, haakpatronen aanpassen, foto’s maken en dan heb ik het nog niet eens over promotie op social media en andere kanalen.

Begrijp me niet verkeerd, ik heb hier plezier in, dit is wat ik leuk vindt om te doen. Maar dit is wel ook de reden waarom ik voor mezelf heb afgesproken geld te vragen voor de haakpatronen. De bedragen die ik vraag zijn niet hoog, helemaal niet als je kijkt naar het werk wat er in zit.

 

Mocht je nog vragen hebben over het autersrecht op haakpatronen mail gerust naar margot@haked,nl. Bedankt voor je begrip!

Geplaatst op 2 Reacties

Handpop Tijger

Gehaakte handpop tijger

Mijn zus (Juf Bianca) tipte mij over het voorleesboek van het jaar; Ssst! De tijger slaapt. Het boek gaat over een tijger die slaapt en de dieren die erbij langs willen. ‘Wat zou het leuk zijn als je er een handpop bij haakt!’ En natuurlijk ging ik meteen aan de slag.

Ik haakte al vaker figuren uit verschillende prentenboeken, zoals Boy en de walvis.

Deze handpop haak ik met 1 doel, er een patroon van maken zodat Juffen en Meesters zelf aan de haak kunnen. In mn hoofd hou ik altijd dat materialen niet te duur zijn en dat patronen goed leesbaar zijn. Om er zeker van te zijn dat een patroon goed is laat ik altijd iemand testhaken.

handpop tijger haken
Ssst de tijger slaapt handpop haken

Het volgende project staat meteen voor de deur, want in het boek staan ook kleine diertjes. Deze moeten natuurlijk ook gehaakt. Wordt vervolgd dus!