Temperatuurdeken haken 2023
30 dec, 2022

Elk jaar een terugkerend onderwerp; een temperatuurdeken haken. Val jij onder de liefhebbers of onder de “haters”? (Haters natuurlijk tussen aanhalingstekens, want wie haat er nou haken en handwerk?) Wat ik bedoel te zeggen is dat er in haakland een groep liefhebbers van temperatuurdekens zijn en een groep die het nut er niet van inzien. Veel gehoorde comments zijn; “je krijgt hem toch nooit af” of “zinloos van mijn tijd”.  Maar wat ik vaak hoor is dat mensen erg graag een eigen project hebben. In dit blog lees je al mijn tips voor het haken van een temperatuurdeken.

Wat is een temperatuurdeken?

Een temperatuurdeken is een deken waarbij ej elke dag een toer haakt in de kleur van een temperatuur. Vooraf maak je een schema en bepaal je welke temperatuur welke kleur krijgt. Vervolgens hou je voor een bepaalde periode de temperatuur bij. Hierbij is het belangrijk op hetzelfde moment of vanaf hetzelfde weerstation de temperatuur bij te houden. Er zijn websites te vinden die over vele jaren temperatuur hebben bijgehouden. Zoals bijvoorbeeld Meteoblue.nl, je geeft hier de gewenste stad aan en kan tot wel jaren trerug de temperaturen opzoeken. Zo kun je dus ook prima een deken haken van een voorafgaand jaar of bijvoorbeeld je geboortejaar.

Welke haaksteek gebruik je voor een temperatuurdeken?

Dit is een veelgestelde vraag bij Haked. Het kan soms een beetje overweldigend zijn; je wilt aan een groot project beginnen, maar weet niet hoe of wat. Je vraagt mij om hulp en dan krijg je als antwoord; Je mag het helemaal zelf bepalen! In sommige gevallen is dit niet het gewenste antwoord. Maar het is wel wat ik zo leuk vind aan een temperatuurdeken haken. Je mag het helemaal zelf bepalen; de kleuren, de steken, hoe groot je het deken haakt en zelfs wanneer je hem haakt. 

Welk garen gebruik je?

Ook dit is helemaal aan jezelf en vaak afhankelijk van je budget. Kies garen van gelijke soort zoals bijvoorbeeld Scheepjes Catona of Scheepjes Softfun. Uit ervaring blijkt dat je beter geen restjes kunt gebruiken, je hebt al gauw tekort en kan dan lastig de juiste kleuren erbij vinden.

Scheepjes Softfun heeft leuke colour packs waarbij een mooie kleurenselectie gemaakt is. Deze paketten zijn ideaal voor een mooie basis voor een deken. In 1 pack zitten 12 bolletjes softfun van 20 gram, in totaal heb je 672 meter garen. Dit is niet voldoende voor een kleed, we adviseren voor een eenpersoonskleed 2 colour packs te gebruiken.

Hoeveel garen heb je nodig?

Dit is volledig afhankelijk van de steek die je gebruikt en de maat van het kleed wat je wilt haken. Op Haakinformatie.nl vind je een mooi overzicht met verschillende patronen van dekens. 

Heb je vragen over het haken van een temperatuurdeken laat het ons dan weten. We helpen je graag verder! Lees ook het blog temperatuurdeken haken 2022 met handige tips en een schema wat je kunt gebruiken voor je regenboog temperatuurdeken. 

Wil je inspriatie voor leuke kleuren? Bekijk dan de categorie kleurencombinaties, hierin staan verschillende kleurenschema’s. Staat jouw gewenste kleur er niet bij? We maken graag nieuwe schema’s, stuur ons een berichtje met je wensen en we maken een nieuw schema voor je!

Wil je deze pagina delen? Kies dan hier voor delen in je RSS feed, op Facebook, Twitter, Pinterest of in Whatsapp.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs

Kerststal haken

Kerststal haken

Het duurt niet lang meer of het is kerst. De tijd van lichtjes, kerstbomen, mooie versiering, bezinning en natuurlijk...

Lees meer

Informatiebrief

Wil je meer informatie over leuke dingen die je kunt haken voor in de klas? Tips voor hoe je veilig kunt haken voor kinderen? Meld je aan voor de informatiebrief Haken voor in de klas.