Posted on 2 Reacties

© Copyright Haked.nl – Margot Oldenbeuving

Een veel gehoorde vraag; Mag je haakpatronen delen met anderen? Om direct maar met de deur in huis te vallen; Nee, dat mag niet.

Op alle haakpatronen van Haked zit copyright. Dat betekent, dat Haked – Margot Oldenbeuving deze haakpatronen gemaakt heeft en dat deze niet gekopieerd mogen worden. Wil je inhoudelijk meer lezen over © Copyright? Ga dan naar deze Wikipedia pagina.

Nu zal ik proberen uit te leggen waarom er copyright op deze haakpatronen zit. Op het moment dat ik een haakpatroon maak ben ik hier lange tijd mee bezig. Ik werk fulltime, ben vriendin en moeder en in mijn vrije tijd maak ik deze haakpatronen. Nu hoef ik (nog) niet te leven van de verkoop van haakpatronen, maar er zit wel veel kostbare tijd en energie in.

Daarnaast probeer ik ook aan bepaalde (hoge) standaarden te voldoen. Mijn haakpatronen worden getest door anderen en regelmatig geupdate zodat er geen foutjes in staan. In mijn bijna professionele fotostudio worden foto’s gemaakt en van lastige handelingen probeer ik filmpjes te maken. Zo zijn mijn haakpatronen voor iedereen toegankelijk.

Hoeveel tijd ik met één haakpatroon bezig ben hangt af van de grootte van het project. Een voorbeeld; met de handpop tijger ben ik in de avonduurtjes bijna 2 weken bezig geweest. En dat was alleen nog maar het haken van de pop en ruw opschrijven van het patroon. Daarna kwam nog het uitwerken op de computer, mensen zoeken om te testen, haakpatronen aanpassen, foto’s maken en dan heb ik het nog niet eens over promotie op social media en andere kanalen.

Begrijp me niet verkeerd, ik heb hier plezier in, dit is wat ik leuk vindt om te doen. Maar dit is wel ook de reden waarom ik voor mezelf heb afgesproken geld te vragen voor de haakpatronen. De bedragen die ik vraag zijn niet hoog, helemaal niet als je kijkt naar het werk wat er in zit.

 

Mocht je nog vragen hebben over het autersrecht op haakpatronen mail gerust naar margot@haked,nl. Bedankt voor je begrip!

2 thoughts on “© Copyright Haked.nl – Margot Oldenbeuving

  1. Ik ben op zoek naar uitleg over het haak patroon van mopper eend. Helaas met wat ik heb red ik het niet. Met vriendelijke groet.

    1. Mijn excuses voor de late reactie. Ik mag het haakpatroon niet verkopen van de uitgever. Ik had gehoopt voor de voorleesdagen nog een ander bericht te ontvangen, daar heb ik even op gewacht, maar helaas. Hopelijk volgend jaar beter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.