© Copyright Haked.nl – Margot Oldenbeuving
19 dec, 2017
Haked.nl / Blog / © Copyright Haked.nl – Margot Oldenbeuving
© Copyright Haked.nl – Margot Oldenbeuving

Een veel gehoorde vraag; Mag je haakpatronen delen met anderen? Om direct maar met de deur in huis te vallen; Nee, dat mag niet.

Op alle haakpatronen van Haked zit copyright. Dat betekent, dat Haked – Margot Oldenbeuving deze haakpatronen gemaakt heeft en dat deze niet gekopieerd mogen worden. Wil je inhoudelijk meer lezen over © Copyright? Ga dan naar deze Wikipedia pagina.

Nu zal ik proberen uit te leggen waarom er copyright op deze haakpatronen zit. Op het moment dat ik een haakpatroon maak ben ik hier lange tijd mee bezig. Ik werk fulltime, ben vriendin en moeder en in mijn vrije tijd maak ik deze haakpatronen. Nu hoef ik (nog) niet te leven van de verkoop van haakpatronen, maar er zit wel veel kostbare tijd en energie in.

Daarnaast probeer ik ook aan bepaalde (hoge) standaarden te voldoen. Mijn haakpatronen worden getest door anderen en regelmatig geupdate zodat er geen foutjes in staan. In mijn bijna professionele fotostudio worden foto’s gemaakt en van lastige handelingen probeer ik filmpjes te maken. Zo zijn mijn haakpatronen voor iedereen toegankelijk.

Hoeveel tijd ik met één haakpatroon bezig ben hangt af van de grootte van het project. Een voorbeeld; met de handpop tijger ben ik in de avonduurtjes bijna 2 weken bezig geweest. En dat was alleen nog maar het haken van de pop en ruw opschrijven van het patroon. Daarna kwam nog het uitwerken op de computer, mensen zoeken om te testen, haakpatronen aanpassen, foto’s maken en dan heb ik het nog niet eens over promotie op social media en andere kanalen.

Begrijp me niet verkeerd, ik heb hier plezier in, dit is wat ik leuk vindt om te doen. Maar dit is wel ook de reden waarom ik voor mezelf heb afgesproken geld te vragen voor de haakpatronen. De bedragen die ik vraag zijn niet hoog, helemaal niet als je kijkt naar het werk wat er in zit.

 

Mocht je nog vragen hebben over het autersrecht op haakpatronen mail gerust naar margot@haked,nl. Bedankt voor je begrip!

4 Reacties

 1. annie bontes

  Ik ben op zoek naar uitleg over het haak patroon van mopper eend. Helaas met wat ik heb red ik het niet. Met vriendelijke groet.

  Antwoord
  • margot

   Mijn excuses voor de late reactie. Ik mag het haakpatroon niet verkopen van de uitgever. Ik had gehoopt voor de voorleesdagen nog een ander bericht te ontvangen, daar heb ik even op gewacht, maar helaas. Hopelijk volgend jaar beter!

   Antwoord
 2. Froukje

  Hoi Margot,

  Er is een gratis Engels haakpatroon online welke ik naar het Nederlands heb overgezet! Ik kan degene die het patroon ontworpen niet traceren om haar te benaderen om toestemming, weet wel haar naam !
  Krijg nu van velen te horen dat ik het patroon niet mag delen , ook al is het een gratis patroon die overal online te vinden is! Weet jij hoe het precies zit en is er een manier om de persoon die het gemaakt heeft te vinden voor toestemming? Staat zo iemand ergens geregistreerd?

  Antwoord
  • margot

   Wat goed dat je erachter aan gaat, om die persoon te traceren. Je mag inderdaad niet zomaar haakpatronen van iemand anders overnemen, ook al zijn ze gratis.

   Staat dit haakpatroon op een website? Dan kun je de eigenaar van de website benaderen, wellicht kan die je meer informatie geven. Als je het haakpatroon alleen maar deelt is het sowieso netjes om de eigenaar te vermelden. Linken naar het originele haakpatroon en de oorspronkelijke eigenaar mag altijd, het haakpatroon plaatsen op jouw website zou er op kunnen duiden dat het jouw haakpatroon is, en dat mag niet.

   Ik kan me wel voorstellen dat de eigenaar van het haakpatroon het erg leuk vindt dat je haar haakpatroon vertaalt hebt. Dus ik hoop dat je diegene alsnog kan vinden!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde blogs

Garenkom vs Wolspindel

Garenkom vs Wolspindel

Wat gebruik jij heet liefst? Of wil je een garenkom of wolspindel aanschaffen maar weet je niet welke je moet kiezen?...

Lees meer

Informatiebrief

Wil je meer informatie over leuke dingen die je kunt haken voor in de klas? Tips voor hoe je veilig kunt haken voor kinderen? Meld je aan voor de informatiebrief Haken voor in de klas.