Welke haaknaald heb ik nodig
10 mrt, 2021
Haked.nl / Blog / Welke haaknaald heb ik nodig
Welke haaknaald heb ik nodig

Als je start met haken kan het nog even zoeken zijn naar de beste haaknaald. Op een bolletje garen staat altijd vermeld welke haaknaald je het beste kunt gebruiken bij dit garen. Maar dat is niet het enige waar je naar kijkt. In dit blog lees je waar je op moet letten en hoe je een haaknaald opmeet.

Voorbeeld van maat haaknaald op een label

Hoe lees je een etiket van een bolletje garen?

Zoals je op bovenstaande etiket kunt zien staat hier veel informatie op. Er zit 50 gram garen op een bolletje en dit is ongeveer 85 meter. Een proeflapje van 19 steken en 23 toeren zou ongeveer 10×10 cm moeten worden. Daarnaast gebruik je bij dit garen pendikte of haaknaald 4,5 of 5mm.

Waarom staan er meerdere maten haaknaalden op een etiket?

Iedereen haakt op een andere manier, de een strak, de ander heel los. Vandaar dat er altijd verschillende maten haaknaalden op garen vermeld staat. Zo kun je zelf kijken welke haaknaald het beste past bij jou en jouw haakwerk.

Tip; schaf een notitieboekje aan, hierin zet je per haakproject niet alleen welke kleur garen je gebruikt, maar ook welke maat haaknaald. Je zal niet de eerste zijn die een nog niet afgerond haakprojectje moet wegdoen omdat je met een verkeerde haaknaald verder ging.

Hoe meet je de maat van een haaknaald?

Normaal staat op een haaknaald altijd vermeld wat voor een maat de haaknaald is. Daar is echter wel een kleine kanttekening bij, namelijk; in verschillende landen worden maten op verschillende manieren gemeten. Hieronder staat een tabel met de verschillende maten van haaknaalden. In Europa en ook Nederland meten we de haaknaald in mm diameter. Je kan hier een handig maatje voor kopen, zodat je altijd weet welke maat haaknaald je hebt. En let dus op bij de aanschaf van haaknaalden in het buitenland (ook Wish en AliExpress). Deze winkels gebruiken vaak de internationale maatvoering.

Haaknaald maten

In deze tabel staan de verschillende maten haaknaalden. Als je een haaknaald in het buitenland gekocht hebt of van iemand hebt geërfd of gekregen bekijk je hier welke maat haaknaald je te pakken hebt. In sommige gevallen zijn de meningen een beetje verdeeld over hoeveel mm een amerikaanse maat precies is of gebruikt een fabrikant zijn eigen maten. Deze tabel is een indicatie.

Europees (mm)Amerika (VS) letterAmerika (VS) cijferEngels (UK)
0,5
0,614
0,7513
111 | 12
1,2510 | 9
1,58 | 7
1,75 | 1,806 | 5 | 1
24 | 3 | 0 | 214
2,25 | 2,20B313
2,5C412
2,75
3D511
3,5E69
4F78
4,5G7.57
5H86
5,5I95
6J104
6,5K10,53
72
8L110
9M130
10N150
Tabel haaknaalden maten

Haaknaald voor beginners

Mijn advies voor beginners is; kies een haaknaald die niet te duur is. Je weet immers nog niet of je wil blijven haken en wat lekker in de hand ligt. Normaal is een metalen haaknaald het goedkoopst, maar er zijn ook redelijk goedkope haaknaalden te kopen met een kunststof of houten handvat. Deze ligt net iets makkelijker in de hand dan een haaknaald met metalen handvat.

Weet je zeker dat het haken iets voor jou is, ga dan voor een goede haaknaald. Sinds kort haak ik zelf met de Tulip Etimo Red haaknaald, eerst geloofde ik niet dat een haaknaald zoveel verschil kon maken. Een haaknaald is een haaknaald toch? Maar toen ik hem probeerde ging ik meteen overstag, dit haakt zo fijn! Helemaal in combinatie met Scheepjes Cahlista, garen wat nogal de neiging heeft om te gaan splijten.

Waar kan je een haaknaald online kopen?

Koop bij Haked een haaknaald met houten handvat, maten vanaf 0,50 mm tot en met 6 mm. Of koop een Tulip Etimo Red haaknaald, de Rolls Royce onder de haaknaalden. Zit de haaknaald die je zoekt er niet tussen? Neem dan contact met me op!

Wil je deze pagina delen? Kies dan hier voor delen in je RSS feed, op Facebook, Twitter, Pinterest of in Whatsapp.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde blogs

Windspinner haken

Windspinner haken

Helemaal hip in 2021, een windspinner haken! En wij snappen het wel, het is een relatief makkelijk klusje, je kan hem...

Lees meer
Garenkom vs Wolspindel

Garenkom vs Wolspindel

Wat gebruik jij heet liefst? Of wil je een garenkom of wolspindel aanschaffen maar weet je niet welke je moet kiezen?...

Lees meer

Informatiebrief

Wil je meer informatie over leuke dingen die je kunt haken voor in de klas? Tips voor hoe je veilig kunt haken voor kinderen? Meld je aan voor de informatiebrief Haken voor in de klas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial