Hulp nodig? Bel ons of neem contact op via whatsapp

Welke oogjes gebruik je voor je gehaakte knuffels?

margot

Wil je deze pagina delen? Kies dan hier voor delen in je RSS feed, email, op Facebook, Twitter, Pinterest of in Whatsapp.

Welke oogjes gebruik je voor je gehaakte knuffels?

Je gaat zelf een knuffeltje haken, wat voor oogjes ga je hier bij gebruiken? Er zijn verschillende opties; borduren, veiligheidsoogjes of lijmen of vastnaaien. Hieronder vertellen we de verschillende mogelijkheden en laten we je zien hoe je de oogjes vast maakt. 

 

Oogje op een knuffel maken

Wanneer je een haakpatroon maakt staat vaak goed beschreven hoe je de oogjes bevestigt en wat voor soort oogjes je gebruikt voor de knuffel of pop. Maar je kan hier natuurlijk altijd vanaf wijken. Zo is het helemaal niet gek als jij liever geen kunststof oogjes gebruikt voor een babyknuffeltje.  

Waar bevestig je de oogjes?

Bij deze uitleg ga ik uit van een rond of ovaal hoofd waar je de oogjes op wilt maken. Bekijk de afbeelding voor meer duidelijkheid. Maak een denkbeeldige lijn in het midden van het hoofd, zowel horizontaal als verticaal. De oren komen aan de zijkant, in het midden van de horizontale lijn. De oogjes komen net boven de middenlijn. 

Bij een pop bevestig je de ogen net boven de middenlijn;

Oog borduren op knuffel

De makkelijkste manier van oogjes borduren vind ik de franse knoop. Je pakt een soortgelijke draad waarmee je je knuffel gehaakt hebt, deze dikte is namelijk precies goed. Vervolgens maak je de draad stevig vast aan de binnenzijde van je knuffel. 

Steek de naald naar buiten op de plek waar het oogje moet komen. Draai de draad tweemaal om de naald, en steek terug net naast je begindraad, trek stevig aan. Je hebt nu een knoopje op de plek waar het oogje moet komen. Zorg dat de draadjes aan de achterzijde goed vast gemaakt worden. 

Een andere mogelijkheid is borduren met een hele fijne naald en draad. Op deze wijze kun je veel expressie kwijt in de ogen. Het is een precies werkje, maar wanneer het lukt heb je een prachtig resultaat.

Tekst gaat verder onder de producten.

 

Een handige manier van oogjes maken is het franse knoopje;

Veiligheidsoogjes

Met veiligheidsoogjes behaal je snel een natuurlijk resultaat. Veiligheidsoogjes zijn meestal van kunststof en het ziet er uit als een oorbel, het bevat het oogje, een staafje wat daar aan vast zit en een los achterkantje wat je vast maakt aan het oogje.

Hoe bevestig je veiligheidsogen

Je steekt het oogje door de gehaakte stof heen, bekijk voor je het oogje vastzet of je de juiste plek hebt, wanneer het achterkantje erop zit krijg je deze er niet meer af zonder het oogje te beschadigen. Plaats het achterkantje op het staafje en klik deze vast. Het staafje heeft een aantal ribbels waar het achterkantje aan vast blijft zitten. Duw het achterkantje stevig aan. Maar wanneer je deze helemaal tot het einde door drukt, zal je gehaakte stof klem zitten. Dit geeft een minder mooi resultaat. Bij grotere oogjes kan het mooi zijn het staafje, na de stof, door een beetje vulling te prikken en daarna het achterkantje vast te zetten. 

 

Zijn veiligheidsoogjes veilig?

Een veel gehoorde discussie op Facebook; zijn veiligheidsoogjes wel veilig? Veiligheidsoogjes zijn niet geschikt voor kinderen onder de 3 jaar. Het zijn kleine onderdelen waar kleine kinderen in kunnen stikken wanneer ze los schieten.

Maar voor een heleboel knuffels zijn veiligheidsoogjes geschikt en zeker veilig. Heb jij wel eens een oogje per ongeluk op de verkeerde positie geplaatst? Die krijg je met geen mogelijkheid weer los! Ik heb zelf al meerdere keren het achterkantje kapot moeten knippen omdat ik toch niet tevreden was met de positie van de oogjes. En je merkt wel degelijk verschil tussen de oogjes die hier in de winkel te koop zijn en die oogjes die op een bekende chinese webshop verkrijgbaar zijn. Maar ook dat is wellicht iets wat je zelf eens geprobeerd moet hebben. 

Veiligheidsoogjes zijn verkrijgbaar in vele maten en soorten. Haked verkoopt ze vanaf 6mm tot en met maar liefst 45mm. Is een kleur niet voorradig? Bestel gerust, ik zorg dat de oogjes zo snel mogelijk bij jou zijn!

 

Tekst gaat verder onder de producten.

Andere manieren van oogjes bevestigen

Naast oogjes borduren en veiligheidsoogjes kun je ook oogjes lijmen. Veelgebruikte oogjes hiervoor zijn wiebeloogjes of stukjes vilt. Je gebruikt een speciale textiellijm en plakt de oogjes op je haakwerk. Knuffels met gelijmde oogjes zijn minder geschikt om mee te spelen, de oogjes kunnen loslaten. 

Er is nog een soort oogje die ik nog niet besproken heb, reden is dat deze vrij weinig nog voorkomen. Het zijn glazen of kunststof oogjes met een oogje aan de achterzijde. Dit oogje naai je vast aan je knuffeltje. Deze soort oogjes worden veelal gebruikt bij knuffels van stof.

Bij Haked koop je alle producten om oogjes te maken op je knuffel. Heb je hulp of advies nodig? Laat het me weten! 

Kanttekening; Let op! Veiligheidsoogjes altijd buiten bereik van kinderen onder de 3 jaar houden of gebruiken bij toezicht. Wanneer je een zelf gemaakt knuffeltje weg geeft, geef dit advies dan door aan de ouders. Veiligheidsoogjes worden veilig genoemd omdat ze stevig bevestigt worden. Echter geeft het geen garantie dat er niet een oogje kan knappen wanneer er bijvoorbeeld op gekauwd wordt. Maar ditzelfde geldt ook voor geborduurde oogjes, er kunnen altijd draadjes losschieten. Neem geen risico’s en laat je kleintje niet alleen met zelf gemaakte knuffeltjes. 

Lees ook onze andere blogs

Haken voor de voorleesdagen 2024

Hoi allemaal! Wat leuk dat je mijn blog leest. Vandaag neem ik je mee in de betoverende wereld van de Nationale Voorleesdagen in Nederland en uiteraard heb ik daar bijpassende haakpatronen bij. Lees verder en ontdek hoe je jouw liefde voor voorlezen kunt combineren...

Hoe zie je of een haak foto met AI gemaakt is?

De laatste tijd zie je steeds vaker mooie plaatjes voorbij komen op social media. Plaatjes waarbij een patroon gevraagd wordt. In veel gevallen is er geen patroon beschikbaar omdat de foto's met AI gegenereerd zijn. Klinkt stom misschien, zelfs wij gebruiken wel eens...

Einde vakantie korting!

Een zomerse bries, lange avonden gevuld met lachen en creatieve projecten in de zon... De zomervakantie is een tijd waarin we onze passies verkennen en nieuwe hobby's ontdekken of gewoon verder gaan met onze vertrouwde hobbies. Heb jij tijdens de vakantie de haaknaald...

Hoe werkt een digitale download?

Ben jij compleet thuis in de digitale wereld? Internetten, ebook, downloaden, uploaden, jij weet precies wat je allemaal moet doen? Of lukt het allemaal maar net? Dan is dit blog handig voor jou om te lezen. Veel van de haakpatronen op Haked zijn digtaal, alleen de...

Geef een prentenboek cadeau!

En doe er een gehaakte ijsbeer bij!Dit jaar kun je een prentenboek cadeau geven van kleine ijsbeer, dit boek is vanaf 12 mei te koop voor slechts € 2,99 in je lokale boekhandel. En hoe leuk is het om dit prentenboek cadeau te geven met een leuke gehaakte ijsbeer...

Paashaasje haken

Ruim een week geleden las je hier het blog paasbloemen haken, naar aanleiding van het Facebookbericht heb ik nog een variant gehaakt; de paashaasjes. Wil jij ook paashaasje haken? Lees dan snel het blog en het gratis haakpatroon! Wil je liever de video? Scroll dan...

De leukste paas haakpatronen

De leukste paashaakpatronenEen beetje laat, want het is al bijna pasen. Maar het wordt er niet minder leuk op; Een groot project zoals het paashazen koppel Elias en Isabella red je dit jaar denk ik niet meer. Maar in dit blog staan ook nog andere leuke haakpatronen...

Gehaakte bloemetjes met paaseitjes

Zo leuk om te haken, in een uurtje heb je zo een bloemetje afgehaakt; deze paasbloemen met een chocolade eitje erin. In dit blog lees je precies hoe je deze leuke bloemen haakt. Je vindt hier het gratis haakpatroon van de bloemetjes met paaseitjes, je kan deze bloemen...

Volg Haked op social media