Garenkom vs Wolspindel
21 apr, 2021

Wil je deze pagina delen? Kies dan hier voor delen in je RSS feed, email, op Facebook, Twitter, Pinterest of in Whatsapp.

Volg Haked op social media

Wat gebruik jij het liefst? Of wil je een garenkom of wolspindel aanschaffen maar weet je niet welke je moet kiezen? Hier in dit blog een vergelijk met alle voor en nadelen.

Garenkom

Een garenkom is een kom of schaal met daarin een opening om draad door heen te halen. Ze wordt ook wel een yarn bowl genoemd. Je hebt yarn bowls in verschillende soorten en maten.

De goedkoopste variant is een vergiet uit je keukenkastje, maar doe dit alleen als je zeker weet dat je de vergiet voorlopig niet nodig hebt 😉 . Garenkommen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen bijvoorbeeld hout, kunststof of keramiek. De meeste garenkommen hebben een opening in de vorm van een spiraal en 2 of 3 losse gaatjes.

Voordelen garenkom;

  • Groot genoeg voor één bolletje garen
  • Onbreekbaar als je voor kunststof of hout kiest
  • Blijft stevig staan op tafel

Nadelen garenkom;

  • Scherpe randjes kunnen je garen ‘snijden’
  • Bij het haken van een kleed of met meerdere kleuren wil je wellicht meerdere bolletjes in een bowl kunnen doen

Review garenkom

Bij het gebruik van de garenkom was ik een beetje bevooroordeeld, normaal gebruik ik een spindel en een garenkom lijkt me gewoon niet zo handig. Maar tijdens het gebruik kwam ik al snel tot de conclusie dat het af hangt van wat voor model garenkom je gebruikt. Ik heb de kunststof garenkom van scheepjes, deze staat stevig op de tafel.

Wanneer het draad een beetje dwars ligt, trek je de kom niet naar je toe, deze blijft staan. Dit zou mijn minpunt zijn voor een andere lichtgewicht kom. Ook leek het me niet handig wanneer je met verschillende kleuren garen haakt, maar wanneer je met een spindel haakt, kun je ook maar 1 kleur per keer op de spindel zetten. Dus commentaar afgewezen…

Een garenkom werkt erg makkelijk, hij blijft stevig staan en de bol wikkelt makkelijk af.

Wil je een garenkom kopen? De prijs is vanaf ongeveer € 15,- en de duurste varianten zijn rond de € 50,-. Onderaan deze pagina staan een aantal varianten.

Wolspindel, garenspindel of draaischijf

Ik nam me altijd voor dat ik niet het woordje wol op de verkeerde wijze zou gebruiken. Wol is van schapen of dieren, garen is de verzamelnaam en wordt gebruikt voor acryl, katoen, wol noem maar op. Maar nu doe ik het toch, wolspindel, terwijl dit toch echt een garenspindel is. De naam die ik vaak gebruik komt door de oorsprong van het product; een wolspindel wordt normaal gebruikt om wol te spinnen. En in een iets andere vorm gebruik je de spindel om je garen op te zetten terwijl je haakt. Maar ik zal het beter doen 😀

Ook garenspindels zien we in verschillende vormen, ze zijn geschikt voor 1 bolletje garen. Een garenspindel is een plateautje met een stokje erop, daarop zit ook weer een plateautje met stokje wat vrij kan ronddraaien. Een draaischijf noemen we het ook wel. Een volledig houten spindel kan nog wel eens wat stroef worden, een houten pindel met metalen binnenstuk heeft hier geen last van en draait soepel rond.

Voordelen Garenspindel

  • Geschikt voor één bolletje garen
  • Garen draait soepel rond

Nadelen garenspindel

  • Draad blijft onder het bolletje garen hangen en hiermee trek je de spindel aan
  • Draad wil wel eens onder het plateautje verstrikt raken

Review garenspindel

Het grootste nadeel aan een garenspindel vind ik dat de spindel redelijk licht in gewicht is. Wanneer het draad niet makkelijk afrolt, trek je de spindel eenvoudig van tafel of de bank.

En toch gebruik ik al jaren een spindel en denk ik dat ik nog steeds team spindel blijf. Waarom? Tijdens het haken glijdt het garen over het algemeen makkelijker van de bol. Ik heb niet het gevoel dat ik aan het garen moet trekken. En dat haakt gewoon prettig.

Een spindel kost ongeveer € 15,- er zijn vaak maar 1 of 2 varianten, bij yarn bowls is de keuze uitgebreider.

Tot slot…

Uit mijn test komt dat een garenkom op papier prettiger werkt, hij heeft minder nadelen. Maar in de praktijk vind ik een spindel fijner. Ik denk dat het iets is wat je zelf moet ervaren, probeer beide opties eens, dan weet je wat je prettig vindt. 

Gebruik je al een spindel of kom? Wat ben jij? Team garenkom of Team garenspindel? Of heb jij een andere methode? Laat het me weten door hieronder en reactie achter te laten!

Leuk om te weten, op Instagram vroeg ik mijn volgers of ze team garenkom of team spindel zijn. 3/4 van de volgers verkiest de garenkom boven de spindel!

Andere blogs over dit onderwerp

Paasnetje haken

Paasnetje traditie Vroeger kregen wij allemaal van mijn oma een paasnetje, een gehaakt netje met hierin allemaal lekkers. Na pasen, als het netje leeg was werd deze weer ingeleverd en het jaar daarop kregen we heb gevuld weer terug. Als ik me niet vergis was het rond...

Gehaakte bloemetjes met paaseitjes

Zo leuk om te haken, in een uurtje heb je zo een bloemetje afgehaakt; deze paasbloemen met een chocolade eitje erin. In dit blog lees je precies hoe je deze leuke bloemen haakt. Je vindt hier het gratis haakpatroon van de bloemetjes met paaseitjes, je kan deze bloemen...

De leukste paas haakpatronen

De leukste paashaakpatronenEen beetje laat, want het is al bijna pasen. Maar het wordt er niet minder leuk op; Een groot project zoals het paashazen koppel Elias en Isabella red je dit jaar denk ik niet meer. Maar in dit blog staan ook nog andere leuke haakpatronen...

Paashaasje haken

Ruim een week geleden las je hier het blog paasbloemen haken, naar aanleiding van het Facebookbericht heb ik nog een variant gehaakt; de paashaasjes. Wil jij ook paashaasje haken? Lees dan snel het blog en het gratis haakpatroon! Wil je liever de video? Scroll dan...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs

Paashaasje haken

Paashaasje haken

Ruim een week geleden las je hier het blog paasbloemen haken, naar aanleiding van het Facebookbericht heb ik nog een...

Lees meer