Hulp nodig? Bel ons of neem contact op via whatsapp

Haakpatronen lezen, haken, bewaren en gebruiken

margot

Wil je deze pagina delen? Kies dan hier voor delen in je RSS feed, email, op Facebook, Twitter, Pinterest of in Whatsapp.

Haakpatronen lezen, haken, bewaren en gebruiken

Je gaat haken! Je hebt een leuk patroon gevonden, de techniek heb je inmiddels wel onder de knie. Of je nou beginnend of gevorderd haakster bent, dit blog is voor iedereen die digitaal haakpatronen zoekt en koopt. Want op Haked vind je de leukste haakpatronen en heb je de mogelijkheid je gekochte haakpatronen makkelijk terug te vinden. Lees snel verder als jij ook handige tips wilt lezen!

In dit blog staan de volgende onderwerpen (klik op het onderwerp om er direct naar toe te gaan):

Lees snel verder om alles te weten te komen over onder andere het lezen van haakpatronen en het bewaren van de bestanden.

 

Haakpatronen lezen

Er zijn vele verschillende ontwerpers voor haakpatronen. Iedereen maakt een haakpatroon op zijn of haar eigen manier. Ik heb wel eens een haakpatroon laten publiceren in een tijdschrift, dit patroon werd volledig herschreven door de uitgever. Naar een voor hun universele taal voor haakpatronen. Om heel eerlijk te zijn vind ik deze ‘universele taal’ nog wel eens ingewikkeld. En er wordt mij ook regelmatig om hulp gevraagd bij dit soort patronen, omdat anderen de omschrijvingen ook niet duidelijk vinden.

Een haakpatronen is een omschrijving van een gehaakt object waarin elke toer beschreven staat, er staat een volledige beschrijving van wat je moet doen om het gehaakte object te haken. Een toer is een ronde of een rij haaksteken. Wat het allerbelangrijkst is bij een nieuw haakpatroon maken, eerst goed en rustig doorlezen wat je gaat haken. Houd voor jezelf een boekje bij met je projecten, hierin kun je ook zaken opschrijven waar je tegenaan loopt. Probeer alvast te ontdekken wat de stappen zijn om je gewenste object te gaan haken.

Haakschema’s lezen

Wat is een haakschema eigenlijk? Een haakschema zijn de toeren die je moet haken uitgeschreven in symbolen. Sommigen kunnen er niet mee overweg, andere kunnen niet zonder. Als je begrijpt wat een haakschema uitbeeld, is het een stuk makkelijker hier mee overweg te kunnen. Een tip kan zijn het haakschema uit te printen en hier met een potlood je aantekeningen bij te houden. Zo kun je bijhouden waar je begint met haken en hoe ver je bent.

Haakpatronen leren lezen

Wanneer je beginnend haakster bent zul je er een keer aan moeten beginnen; haakpatronen leren lezen. Zoals al eerder gezegd zijn er veel verschillende soorten manieren van een haakpatroon uitschrijven, ik kan je niet 1 manier geven om een haakpatroon te leren lezen. Begin met het goed doornemen van het patroon. Probeer te ontdekken door de meegeleverde foto’s welke onderdelen je moet gaan haken en start bij het begin. Vaak staat in de inleiding van het patroon verschillende tips voor het haken. Bijvoorbeeld of je in rondgaande toeren moet haken of heen en weer.

Voorbeeld haakpatroon leren lezen

In dit voorbeeld gebruik ik een haakpatroon om pepernoten te haken. Er wordt in rondgaande toeren gehaakt. Je ziet 7 toeren, je project bestaat uit 7 stappen voor je het kan afronden. Om te toeren eenvoudig te kunnen tellen adviseer ik stekenmarkeerders te gebruiken. Je kan nu de eerste steek markeren en natellen of je genoeg steken in je toer hebt.

  Voorbeeld haakpatroon

  1. 6v in een magische ring (6)
  2. 2v in elke v (12)
  3. 1v in elke v (12)
  4. *1v, 2v in volgende v* (18)
  5. 1v in elke v (18)
  6. *1v, 2v samen haken* (12) vul op
  7. elke 2v samen haken (6) Hecht af

  Uitleg haakpatroon

  De eerste toer is 6 vasten in een magische ring, dit is de basis van rondhaken. Je kan ook 2 lossen haken en in de eerste losse 6 vasten haken, ook dit is de basis van rondhaken, echter een andere wijze. Als je na deze stap de steken in je ronde telt heb je 6 steken. Bij 1 steek tel je het v-tje, wanneer je straks toer 2 gaat haken, haak je in elk v-tje een nieuwe steek of stekenreeks.

  2. De tweede toer is 2v in elke v. Tip; zoek voor je begint te haken uit wat de afkortingen in een haakpatroon betekenen. In deze toer haak je in elke steek 2 vasten, het v-tje wat je ziet is 1 steek, hier haak je 2 nieuwe steken in. Markeer weer de eerste steek en tel op het eind, je hebt nu 12 steken.

  3. De derde toer is  1v in elke v. In elke vaste (v-tje) haak je 1 nieuwe vaste. Markeer de eerste steek en tel op het eind, je hebt opnieuw 12 steken. Je kan nu ook de toeren, rijen al beginnen te tellen. Van beneden naar boven heb je nu 3 rijen met steken.

  4. De vierde toer is *1v, 2v in volgende v*. Dit is een stekenreeks, wat tussen de ** staat herhaal je tot de toer is afgerond. Belangrijk is dus hier je eerste steek te markeren, zo zie je eenvoudig of je voldoende herhalingen hebt gedaan. Je haakt in de eerste vaste 1v, in de tweede vaste haak je 2v, in de derde vaste 1v en de vierde vaste 2v.

  5. Merk je al dat het wat makkelijker wordt? In deze toer haak je 1v in elke v en kom je op 18 vasten uit.

  6. In deze toer haak je *1v, 2v samen haken*. Ook dit is een stekenreeks, we gaan in deze toer minderen. Je haakt in de eerste vaste 1v, in de tweede vaste haak je 2v samen, in de derde vaste 1v en de vierde vaste 2v samen. Wanneer je 12 vasten hebt kun je de pepernoot op gaan vullen, gebruik geschikte vulling en vul stevig op. Gebruik een pen of de achterkant van je haaknaald om de vulling in het object te stoppen.

  7. Bij toer 7 haak je elke 2v samen. Je haakt elke 2 vasten aan elkaar in 1 steek, zodat je 6 vasten overhoudt. Hecht af, laat een lange draad over om netjes te kunnen afhechten. Bij het rondhaken en afsluiten met 6 vasten naai je de draad door de overgebleven steken, trek stevig aan en werk de draad weg. Knip de draad niet te kort af.

  Wat betekent een sterretje in een haakpatroon? 

  Wanneer je een haakpatroon ontvangt staat er vaak een uitleg bij zodat je weet wat de afkortingen betekenen. In de haakpatronen van Haked betekenen een sterretje dat je de omschrijving tussen de * … * herhaalt. Maar de betekenis van een sterretje kan voor elk patroon verschillend zijn. Kom je er niet uit? Vraag dan de ontwerper om meer uitleg of stuur ons een bericht!

  Hulp bij haakpatroon leren lezen

  Kun je extra hulp gebruiken bij een haakpatroon? Probeer eerst of de ontwerper je kan helpen, hij of zij vind het vaak helemaal niet erg extra uitleg te geven over de wijze waarop het patroon geschreven is. Onthoud dat geen vraag te gek is, iedereen heeft het moeten leren. Je mag ook mij vragen om hulp, ook al is het niet mijn haakpatroon. Rechtsonderin zit een whatsapp knop, via deze knop kun je me een berichtje sturen. Meestal kan ik binnen een paar uur al antwoorden op je vraag.

  Haakpatronen bewaren

  De laatste tijd zie ik vaker op Facebook voorbij komen dat mensen zoeken naar een andere manier om hun patronen te bewaren. Je kan natuurlijk alle haakpatronen uitprinten en een persoonlijk archief aanmaken. Maar ook op je telefoon of tablet heb je handige manieren. Digitale haakpatronen komen meestal als PDF bestand. Deze kun je prima opslaan op je eigen apparaat of in de cloud zoals google drive of windows onedrive. Handig van de cloud is dat je hier bij kan vanaf elk apparaat. Met een two-factor beveiliging zorg je dat alleen jij erin mag, maar dan kun je vanaf elke computer of tablet inloggen.

  Wanneer je een haakpatroon hebt gekocht is deze in jouw bezit, je mag het patroon niet delen met anderen, ivm het copyright wat er op een patroon zit. Een foto van je gehaakte object op social media is erg leuk voor de ontwerpster, vermeld dan altijd welk patroon het is en eventueel waar je het gekocht hebt. Er zijn verschillende Facebook groepen waar je dit kan doen, maar bekijk ook goed de groepsregels, het is niet altijd toegestaan een linkje te delen.

  Maak een account aan op Haked

  Met een account op Haked heb je een overzicht van al je gekochte patronen. Je maakt eenvoudig verlanglijstjes aan die je kan delen met je vrienden en familie. Haakpatronen die je op Haked koopt zijn slechts tijdelijk te downloaden om overbelasting van onze website te voorkomen. Je kan het patroon op je eigen apparaat opslaan of eventueel uit printen. Mocht je toch nog toegang willen tot een verlopen product, kun je ons een mailtje sturen. We zullen zo snel mogelijk de download weer voor je aanzetten.

  Heb je vragen? Stel ze mij gerust! Mail, whatsapp of neem contact met me op via het contactformulier.

  Afbeelding van Sato-Imo via Pixabay

  Afbeelding van Laura Maria via Pixabay

  Andere blogs over dit onderwerp

  © Copyright Haked.nl – Margot Oldenbeuving

  Een veel gehoorde vraag; Mag je haakpatronen delen met anderen? Om direct maar met de deur in huis te vallen; Nee, dat mag niet. Op alle haakpatronen van Haked zit copyright. Dat betekent, dat Haked - Margot Oldenbeuving deze haakpatronen gemaakt heeft en dat deze...

  Windspinner haken

  Helemaal hip in 2021, een windspinner haken! En wij snappen het wel, het is een relatief makkelijk klusje, je kan hem met wat rest bollen haken (vergis je niet, voor onderstaand patroon heb je wel 50 gram garen in totaal nodig) en hebt niet eens een betaald patroon...

  Wat geef je cadeau aan iemand die haakverslaafd is?

  Wat geef je iemand cadeau die haakverslaafd is?Je zoekt een leuk cadeau voor je moeder, vriendin, tante of buurvrouw die van haken houdt. Dan krijg je hier tips van ons wat je kan geven. De belangrijkste tip is dat als iemand van haken houdt, het niet direct betekent...

  Welke oogjes gebruik je voor je gehaakte knuffels?

  Welke oogjes gebruik je voor je gehaakte knuffels?Je gaat zelf een knuffeltje haken, wat voor oogjes ga je hier bij gebruiken? Er zijn verschillende opties; borduren, veiligheidsoogjes of lijmen of vastnaaien. Hieronder vertellen we de verschillende mogelijkheden en...

  Wordt verliefd op de Romantiek met de Beatrix Blanket MAL

  Doe jij mee aan de Scheepjes Make-a-long van 2022? Ontdek de romantiek van de Beatrix Blanket en haak mee! Deze MAL is mede mogelijk gemaakt door Scheepjes en Jellina Verhoeff. Zij geven jou een prachtig patroon om deze Beatrix deken te haken. Deze prachtige deken met...

  De leukste haakprojecten om mee te nemen op vakantie

  Ik ga op vakantie en neem mee..... De leukste haakprojecten! In dit blog lees je leuke tips om mee te nemen op vakantie in 2022 maar krijg je ook antwoord op de vraag of je je haaknaald mee mag nemen in het vliegtuig. De vakanties staan weer voor de deur, tijd om je...

  Haakpatronen vanuit het Engels vertalen

  Je hebt net een patroon gevonden voor een nieuw project. Leuk! Alleen het haakpatroon is alleen in het Engels verkrijgbaar. Reden om hem niet te kopen? Nee, tuurlijk niet! Ben je een geoefend haakster? Vaak kun je met alleen de vertaling van de haaksteken wel uit de...

  Hoe veiligheidsoogjes bevestigen

  Hoe veiligheidsoogjes bevestigenIn dit blog bespreken we niet welke oogjes je gebruikt voor je gehaakte knuffels maar gaat het specifiek over veiligheidsoogjes. De term veiligheidsoogjes klinkt alsof deze oogjes altijd veilig zijn, dat is helaas niet altijd het geval....

  Hoe werkt een digitale download?

  Ben jij compleet thuis in de digitale wereld? Internetten, ebook, downloaden, uploaden, jij weet precies wat je allemaal moet doen? Of lukt het allemaal maar net? Dan is dit blog handig voor jou om te lezen. Veel van de haakpatronen op Haked zijn digtaal, alleen de...

  Einde vakantie korting!

  Een zomerse bries, lange avonden gevuld met lachen en creatieve projecten in de zon... De zomervakantie is een tijd waarin we onze passies verkennen en nieuwe hobby's ontdekken of gewoon verder gaan met onze vertrouwde hobbies. Heb jij tijdens de vakantie de haaknaald...

  Lees ook onze andere blogs

  Haken voor Pasen

  Ontdek creatieve haakpatronen en ideeën voor Pasen! Van schattige paashazen tot religieuze objecten. Start vandaag nog met haken voor Pasen!

  Valentijn hartjes haken

  💖 Haak met Liefde: Gratis Patroon voor Valentijnshartjes 💖 Wil jij deze leuke valentijn hartjes haken? Lees dan dit blog voor het gratis haakpatroon. Onderaan het blog staat de video met een uitgebreide beschrijving. Handig van de video is dat je deze op het eigen...

  Wat is het leukste haakpatroon voor Valentijn?

  Nog een maandje en dan is het valentijn, een leuk moment om even de mooiste valentijn haakpatronen met je door te nemen. Want op Haked bestel je uiteraard de leukste haakpatronen! Haakpatronen die beschikbaar zijn op Haked zijn afkomstig van diverse ontwerpers. Wij...

  Uitleg garendiktes

  Ontdek de fascinerende wereld van brei- en haakgarens, waarin we dieper ingaan op essentiële aspecten zoals “ply” (aantal draden) en verschillende gewichtsklassen. Leer hoe de juiste garenkeuze en handige meettechnieken je projecten naar een hoger niveau tillen. Lees het volledige blog voor een gedetailleerde verkenning en praktische tips om je creativiteit in brei- en haakwerk te versterken!

  Temperatuurdeken haken 2024

  Temperatuurdeken Haken 2024: Een Kleurrijk Jaar in Garens Welkom bij ons jaarlijkse avontuur van creativiteit en warmte - het haken van een temperatuurdeken! Of je nu een doorgewinterde liefhebber bent of nog twijfelt over het nut ervan, dit blog staat vol met tips en...

  De leukste kerst haakpatronen van 2023

  Haakpatronen op Haked zijn van verschillende ontwerpers. Bij elk patroon staat vermeld welke ontwerper het betreft, heb je vragen hierover neem contact met ons op.Notenkraker haken Notenkrakers zijn immens populair. Maar dit is niet alleen van de laatste jaren, het...

  Haken voor de voorleesdagen 2024

  Hoi allemaal! Wat leuk dat je mijn blog leest. Vandaag neem ik je mee in de betoverende wereld van de Nationale Voorleesdagen in Nederland en uiteraard heb ik daar bijpassende haakpatronen bij. Lees verder en ontdek hoe je jouw liefde voor voorlezen kunt combineren...

  Hoe zie je of een haak foto met AI gemaakt is?

  De laatste tijd zie je steeds vaker mooie plaatjes voorbij komen op social media. Plaatjes waarbij een patroon gevraagd wordt. In veel gevallen is er geen patroon beschikbaar omdat de foto's met AI gegenereerd zijn. Klinkt stom misschien, zelfs wij gebruiken wel eens...

  Einde vakantie korting!

  Een zomerse bries, lange avonden gevuld met lachen en creatieve projecten in de zon... De zomervakantie is een tijd waarin we onze passies verkennen en nieuwe hobby's ontdekken of gewoon verder gaan met onze vertrouwde hobbies. Heb jij tijdens de vakantie de haaknaald...

  Hoe werkt een digitale download?

  Ben jij compleet thuis in de digitale wereld? Internetten, ebook, downloaden, uploaden, jij weet precies wat je allemaal moet doen? Of lukt het allemaal maar net? Dan is dit blog handig voor jou om te lezen. Veel van de haakpatronen op Haked zijn digtaal, alleen de...

  Geef een prentenboek cadeau!

  En doe er een gehaakte ijsbeer bij!Dit jaar kun je een prentenboek cadeau geven van kleine ijsbeer, dit boek is vanaf 12 mei te koop voor slechts € 2,99 in je lokale boekhandel. En hoe leuk is het om dit prentenboek cadeau te geven met een leuke gehaakte ijsbeer...

  Paashaasje haken

  Ruim een week geleden las je hier het blog paasbloemen haken, naar aanleiding van het Facebookbericht heb ik nog een variant gehaakt; de paashaasjes. Wil jij ook paashaasje haken? Lees dan snel het blog en het gratis haakpatroon! Wil je liever de video? Scroll dan...

  De leukste paas haakpatronen

  De leukste paashaakpatronenEen beetje laat, want het is al bijna pasen. Maar het wordt er niet minder leuk op; Een groot project zoals het paashazen koppel Elias en Isabella red je dit jaar denk ik niet meer. Maar in dit blog staan ook nog andere leuke haakpatronen...

  Gehaakte bloemetjes met paaseitjes

  Zo leuk om te haken, in een uurtje heb je zo een bloemetje afgehaakt; deze paasbloemen met een chocolade eitje erin. In dit blog lees je precies hoe je deze leuke bloemen haakt. Je vindt hier het gratis haakpatroon van de bloemetjes met paaseitjes, je kan deze bloemen...

  Hoe veiligheidsoogjes bevestigen

  Hoe veiligheidsoogjes bevestigenIn dit blog bespreken we niet welke oogjes je gebruikt voor je gehaakte knuffels maar gaat het specifiek over veiligheidsoogjes. De term veiligheidsoogjes klinkt alsof deze oogjes altijd veilig zijn, dat is helaas niet altijd het geval....

  Temperatuurdeken haken 2023

  Edit 4 januari 2024; er is een nieuw blog te lezen over dit onderwerp, lees hierna het blog Temperatuurdeken haken 2024 Elk jaar een terugkerend onderwerp; een temperatuurdeken haken. Val jij onder de liefhebbers of onder de "haters"? (Haters natuurlijk tussen...

  Kerststal haken

  Het duurt niet lang meer of het is kerst. De tijd van lichtjes, kerstbomen, mooie versiering, bezinning en natuurlijk kerststallen. Wij hebben altijd een kerststalletje in huis gehad. Eerst zo'n stenen setje en toen de kinderen er mee gingen spelen een Dick Bruna...

  De leukste kerst haakpatronen

  Oktober is van start, de herfst is begonnen en ik begin er al wel zin in te krijgen; de kerst. Jij ook? In dit blog geef ik je tips voor de leukste haakpatronen deze winter. Ideeën voor nieuwe patronen om te haken. Maar voor de knutselaars onder ons zijn er ook een...

  Haakpatronen vanuit het Engels vertalen

  Je hebt net een patroon gevonden voor een nieuw project. Leuk! Alleen het haakpatroon is alleen in het Engels verkrijgbaar. Reden om hem niet te kopen? Nee, tuurlijk niet! Ben je een geoefend haakster? Vaak kun je met alleen de vertaling van de haaksteken wel uit de...

  De leukste haakprojecten om mee te nemen op vakantie

  Ik ga op vakantie en neem mee..... De leukste haakprojecten! In dit blog lees je leuke tips om mee te nemen op vakantie in 2022 maar krijg je ook antwoord op de vraag of je je haaknaald mee mag nemen in het vliegtuig. De vakanties staan weer voor de deur, tijd om je...

  Wat geef je de meester of juf cadeau aan het einde schooljaar?

  Het is weer zo ver; het einde van het schooljaar is daar! Een mooi moment om je waardering voor de meester of juf te tonen. Op vele scholen doen ze aan meester en juffendag, 1 dag in het jaar waarop je de meesters en juffen kan bedanken voor hun inzet of waarop de...

  Wordt verliefd op de Romantiek met de Beatrix Blanket MAL

  Doe jij mee aan de Scheepjes Make-a-long van 2022? Ontdek de romantiek van de Beatrix Blanket en haak mee! Deze MAL is mede mogelijk gemaakt door Scheepjes en Jellina Verhoeff. Zij geven jou een prachtig patroon om deze Beatrix deken te haken. Deze prachtige deken met...

  Paasnetje haken

  Paasnetje traditie Vroeger kregen wij allemaal van mijn oma een paasnetje, een gehaakt netje met hierin allemaal lekkers. Na pasen, als het netje leeg was werd deze weer ingeleverd en het jaar daarop kregen we heb gevuld weer terug. Als ik me niet vergis was het rond...

  Temperatuur deken haken 2022

  Temperatuurdeken makenEdit 4 januari 2024; er is een nieuw blog te lezen over dit onderwerp, lees hierna het blog Temperatuurdeken haken 2024 Er start een nieuw jaar, een perfect moment om eens bezig te gaan met een temperatuurdeken. Maar wat is een temperatuurdeken?...

  Haken voor de voorleesdagen 2022 – prentenboek van het jaar

  Wat zijn de Nationale Voorleesdagen 2022? Elk jaar worden in het begin van het jaar de nationale voorleesdagen gehouden. De nationale voorleesdagen in 2022 zijn van woensdag 26 januari tot en met zaterdag 5 februari. In deze dagen staat voorlezen centraal. Er is een...

  Welke oogjes gebruik je voor je gehaakte knuffels?

  Welke oogjes gebruik je voor je gehaakte knuffels?Je gaat zelf een knuffeltje haken, wat voor oogjes ga je hier bij gebruiken? Er zijn verschillende opties; borduren, veiligheidsoogjes of lijmen of vastnaaien. Hieronder vertellen we de verschillende mogelijkheden en...

  Wat geef je cadeau aan iemand die haakverslaafd is?

  Wat geef je iemand cadeau die haakverslaafd is?Je zoekt een leuk cadeau voor je moeder, vriendin, tante of buurvrouw die van haken houdt. Dan krijg je hier tips van ons wat je kan geven. De belangrijkste tip is dat als iemand van haken houdt, het niet direct betekent...

  7 tips voor haken in de avond

  7 tips voor haken in de avondJe hebt het vast al wel gemerkt, de avonden worden korter, het is eerder donker en bij mij zorgt dat best wel eens voor problemen bij het handwerken 's avonds. Daarom krijg je hier 7 tips voor het handwerken bij avondlicht (en misschien...

  Windspinner haken

  Helemaal hip in 2021, een windspinner haken! En wij snappen het wel, het is een relatief makkelijk klusje, je kan hem met wat rest bollen haken (vergis je niet, voor onderstaand patroon heb je wel 50 gram garen in totaal nodig) en hebt niet eens een betaald patroon...

  Garenkom vs Wolspindel

  Wat gebruik jij het liefst? Of wil je een garenkom of wolspindel aanschaffen maar weet je niet welke je moet kiezen? Hier in dit blog een vergelijk met alle voor en nadelen. Garenkom Een garenkom is een kom of schaal met daarin een opening om draad door heen te halen....

  Wat is gemerceriseerd katoen?

  Wat is gemerceriseerd katoen?Je hebt de term vast al eens gehoord, gemerceriseerd katoen, gemerceriseerd garen of in het engels mercerized coton. Maar wat is de betekenis van merceriseren eigenlijk? Heel kort; het is een behandeling van katoen. Maar hoe, wat en...

  Welke haaknaald heb ik nodig

  Als je start met haken kan het nog even zoeken zijn naar de beste haaknaald. Op een bolletje garen staat altijd vermeld welke haaknaald je het beste kunt gebruiken bij dit garen. Maar dat is niet het enige waar je naar kijkt. In dit blog lees je waar je op moet letten...

  Haken voor baby

  Je bent in verwachting, wordt voor het eerst vader of moeder, je eerste kleinkind is op komst of je wordt oom of tante. Bijzonder is het elke keer weer als er een baby op komst is of geboren wordt. Geen wonder ook dat je wat leuks wil haken voor de kleine. Er zijn...

  Catona vs Cahlista

  Cahlista vs Catona; een waardig vergelijk tussen deze 2 scheepjes garens.

  © Copyright Haked.nl – Margot Oldenbeuving

  Een veel gehoorde vraag; Mag je haakpatronen delen met anderen? Om direct maar met de deur in huis te vallen; Nee, dat mag niet. Op alle haakpatronen van Haked zit copyright. Dat betekent, dat Haked - Margot Oldenbeuving deze haakpatronen gemaakt heeft en dat deze...

  Handpop Tijger

  Mijn zus (Juf Bianca) tipte mij over het voorleesboek van het jaar; Ssst! De tijger slaapt. Het boek gaat over een tijger die slaapt en de dieren die erbij langs willen. 'Wat zou het leuk zijn als je er een handpop bij haakt!' En natuurlijk ging ik meteen aan de slag....

  Volg Haked op social media