Haken voor baby
23 feb, 2021
Haked.nl / Blog / Haken voor baby
Haken voor baby

Je bent in verwachting, wordt voor het eerst vader of moeder, je eerste kleinkind is op komst of je wordt oom of tante. Bijzonder is het elke keer weer als er een baby op komst is of geboren wordt. Geen wonder ook dat je wat leuks wil haken voor de kleine. Er zijn zoveel mogelijkheden, haak bijvoorbeeld een kleedje, knuffeltje of omslagdoek. In dit blog lees je tips voor wat voor materiaal je het beste gebruikt en afmetingen voor babykleedjes.

Voor je begint, kijk goed welke materialen je gebruikt. Acryl voor een babykleedje voelt lekker zacht maar ademt niet. Zo is het minder geschikt voor een kleedje waar de baby onder ligt te slapen. Een combinatie van acryl en bijvoorbeeld katoen ademt genoeg. Alleen katoen kan erg zwaar worden. Zo heb ik zelf voor mijn dochter een dekentje met knabbel en babbel gehaakt met Scheepjes Cahlista, maar we kwamen al vrij snel tot de conclusie dat deze te zwaar was om onder te slapen. Dus het babykleed deed dienst in de box, als speelkleed.

Veilige haakgarens voor baby’s

Scheepjes Catona is een haakgaren wat veilig is voor baby’s. Het garen heeft het EN71-3 keurmerk, wat aangeeft dat dit garen veilig is voor personen met een gevoelige huid en met name voor speelgoed voor baby’s en kinderen. Bij de productie is gebruikgemaakt van een volledig biologische afvalwaterzuivering, waardoor het gebruikte water op een veilige manier wordt gerecycled en hergebruikt. Scheepjes Catona is van 100% gemerceriseerd katoen en is super geschikt voor het haken van knuffeltjes.

Scheepjes Softfun is een mix garen van katoen en acryl. Zo voelt het bijzonder zacht aan en door de ademende eigenschappen van katoen samen met de lichtgewichte, sterke en makkelijk te onderhouden eigenschappen van acryl is dit garen geschikt om van alles mee te maken! Babykleedjes worden superzacht en lichtgewicht door deze gecombineerde eigenschappen.

Maten baby kleedjes

  • Wieg dekentje – 75×100 cm
  • Ledikant dekentje – 120×150 of 100x 150 (geschikt voor een baby ledikantje van ongeveer 60×120 cm)
  • Reisdekentje – 60×80 cm

Knuffel voor baby

Wil je een knuffel haken voor baby’s dan is het verstandig te letten op een paar zaken. Maak draadjes goed vast en hecht ze niet te kort af, je wil immers niet dat de baby de draadjes los peutert en onderdelen uit elkaar haalt. Een knuffeltje uit 1 geheel heeft als voordeel dat er ook geen draadjes los kunnen gaan en armen of beentje af kunnen geraken.

Maak je een knuffeltje met oogjes, borduur deze dan. Als je veiligheidsoogjes gebruikt, controleer deze dan goed en regelmatig. De term veiligheidsoogjes kan een beetje misleidend zijn, je verwacht dat ze veilig zijn. Maar als een kindje op de oogjes begint te knabbelen kan het best zijn dat deze oogjes kapot gaan. (Helemaal als je oogjes bij een grote goedkope winkel koopt). Besef je ook dat jij verantwoordelijk bent voor het knuffeltje wat jij maakt. Durf je het niet aan, borduur de oogjes dan met een frans knoopje (borduurtechniek) en knoop de eindjes aan elkaar.

Ijsbeer-haken-babykamer-mobile

Mijn kinderen waren geen knagers, die hebben knuffeltjes gehad met een veiligheidsoogje en dit is altijd goed gegaan. Wijs ouders er ook altijd op dat ze de gehaakte knuffels blijven controleren. Gaat er iets kapot, neem de knuffel dan weg en kijk of je het kan repareren.

Haakideetjes baby

De ideeën zijn oneindig, je kan van elk kleedje een baby kleedje maken en van elk knuffeltje een babyknuffeltje. Kies een figuurtje in het thema van de babykamer. Of maak een kleedje met de letters van de naam. Mocht je willen sparren over ideeën? Stuur me een mailtje, ik help je graag!

gehaakte giraf gre

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde blogs

Garenkom vs Wolspindel

Garenkom vs Wolspindel

Wat gebruik jij heet liefst? Of wil je een garenkom of wolspindel aanschaffen maar weet je niet welke je moet kiezen?...

Lees meer

Informatiebrief

Wil je meer informatie over leuke dingen die je kunt haken voor in de klas? Tips voor hoe je veilig kunt haken voor kinderen? Meld je aan voor de informatiebrief Haken voor in de klas.