Haakpatronen lezen, haken, bewaren en gebruiken
Je gaat haken! Je hebt een leuk patroon gevonden, de techniek heb je inmiddels wel onder de knie. Of je nou beginnend of gevorderd haakster bent, dit blog is voor iedereen die digitaal haakpatronen zoekt en koopt. Want op Haked vind je de leukste haakpatronen en heb je de mogelijkheid je gekochte haakpatronen makkelijk terug te vinden. Lees snel verder als jij ook handige tips wilt lezen!
In dit blog staan de volgende onderwerpen (klik op het onderwerp om er direct naar toe te gaan):
Lees snel verder om alles te weten te komen over onder andere het lezen van haakpatronen en het bewaren van de bestanden.
Haakpatronen lezen
Er zijn vele verschillende ontwerpers voor haakpatronen. Iedereen maakt een haakpatroon op zijn of haar eigen manier. Ik heb wel eens een haakpatroon laten publiceren in een tijdschrift, dit patroon werd volledig herschreven door de uitgever. Naar een voor hun universele taal voor haakpatronen. Om heel eerlijk te zijn vind ik deze ‘universele taal’ nog wel eens ingewikkeld. En er wordt mij ook regelmatig om hulp gevraagd bij dit soort patronen, omdat anderen de omschrijvingen ook niet duidelijk vinden.
Een haakpatronen is een omschrijving van een gehaakt object waarin elke toer beschreven staat, er staat een volledige beschrijving van wat je moet doen om het gehaakte object te haken. Een toer is een ronde of een rij haaksteken. Wat het allerbelangrijkst is bij een nieuw haakpatroon maken, eerst goed en rustig doorlezen wat je gaat haken. Houd voor jezelf een boekje bij met je projecten, hierin kun je ook zaken opschrijven waar je tegenaan loopt. Probeer alvast te ontdekken wat de stappen zijn om je gewenste object te gaan haken.
Haakschema’s lezen
Wat is een haakschema eigenlijk? Een haakschema zijn de toeren die je moet haken uitgeschreven in symbolen. Sommigen kunnen er niet mee overweg, andere kunnen niet zonder. Als je begrijpt wat een haakschema uitbeeld, is het een stuk makkelijker hier mee overweg te kunnen. Een tip kan zijn het haakschema uit te printen en hier met een potlood je aantekeningen bij te houden. Zo kun je bijhouden waar je begint met haken en hoe ver je bent.
Haakpatronen leren lezen
Wanneer je beginnend haakster bent zul je er een keer aan moeten beginnen; haakpatronen leren lezen. Zoals al eerder gezegd zijn er veel verschillende soorten manieren van een haakpatroon uitschrijven, ik kan je niet 1 manier geven om een haakpatroon te leren lezen. Begin met het goed doornemen van het patroon. Probeer te ontdekken door de meegeleverde foto’s welke onderdelen je moet gaan haken en start bij het begin. Vaak staat in de inleiding van het patroon verschillende tips voor het haken. Bijvoorbeeld of je in rondgaande toeren moet haken of heen en weer.
Voorbeeld haakpatroon leren lezen
In dit voorbeeld gebruik ik een haakpatroon om pepernoten te haken. Er wordt in rondgaande toeren gehaakt. Je ziet 7 toeren, je project bestaat uit 7 stappen voor je het kan afronden. Om te toeren eenvoudig te kunnen tellen adviseer ik stekenmarkeerders te gebruiken. Je kan nu de eerste steek markeren en natellen of je genoeg steken in je toer hebt.
Voorbeeld haakpatroon
- 6v in een magische ring (6)
- 2v in elke v (12)
- 1v in elke v (12)
- *1v, 2v in volgende v* (18)
- 1v in elke v (18)
- *1v, 2v samen haken* (12) vul op
- elke 2v samen haken (6) Hecht af
Uitleg haakpatroon
De eerste toer is 6 vasten in een magische ring, dit is de basis van rondhaken. Je kan ook 2 lossen haken en in de eerste losse 6 vasten haken, ook dit is de basis van rondhaken, echter een andere wijze. Als je na deze stap de steken in je ronde telt heb je 6 steken. Bij 1 steek tel je het v-tje, wanneer je straks toer 2 gaat haken, haak je in elk v-tje een nieuwe steek of stekenreeks.
2. De tweede toer is 2v in elke v. Tip; zoek voor je begint te haken uit wat de afkortingen in een haakpatroon betekenen. In deze toer haak je in elke steek 2 vasten, het v-tje wat je ziet is 1 steek, hier haak je 2 nieuwe steken in. Markeer weer de eerste steek en tel op het eind, je hebt nu 12 steken.
3. De derde toer is 1v in elke v. In elke vaste (v-tje) haak je 1 nieuwe vaste. Markeer de eerste steek en tel op het eind, je hebt opnieuw 12 steken. Je kan nu ook de toeren, rijen al beginnen te tellen. Van beneden naar boven heb je nu 3 rijen met steken.
4. De vierde toer is *1v, 2v in volgende v*. Dit is een stekenreeks, wat tussen de ** staat herhaal je tot de toer is afgerond. Belangrijk is dus hier je eerste steek te markeren, zo zie je eenvoudig of je voldoende herhalingen hebt gedaan. Je haakt in de eerste vaste 1v, in de tweede vaste haak je 2v, in de derde vaste 1v en de vierde vaste 2v.
5. Merk je al dat het wat makkelijker wordt? In deze toer haak je 1v in elke v en kom je op 18 vasten uit.
6. In deze toer haak je *1v, 2v samen haken*. Ook dit is een stekenreeks, we gaan in deze toer minderen. Je haakt in de eerste vaste 1v, in de tweede vaste haak je 2v samen, in de derde vaste 1v en de vierde vaste 2v samen. Wanneer je 12 vasten hebt kun je de pepernoot op gaan vullen, gebruik geschikte vulling en vul stevig op. Gebruik een pen of de achterkant van je haaknaald om de vulling in het object te stoppen.
7. Bij toer 7 haak je elke 2v samen. Je haakt elke 2 vasten aan elkaar in 1 steek, zodat je 6 vasten overhoudt. Hecht af, laat een lange draad over om netjes te kunnen afhechten. Bij het rondhaken en afsluiten met 6 vasten naai je de draad door de overgebleven steken, trek stevig aan en werk de draad weg. Knip de draad niet te kort af.
Wat betekent een sterretje in een haakpatroon?
Wanneer je een haakpatroon ontvangt staat er vaak een uitleg bij zodat je weet wat de afkortingen betekenen. In de haakpatronen van Haked betekenen een sterretje dat je de omschrijving tussen de * … * herhaalt. Maar de betekenis van een sterretje kan voor elk patroon verschillend zijn. Kom je er niet uit? Vraag dan de ontwerper om meer uitleg of stuur ons een bericht!
Hulp bij haakpatroon leren lezen
Kun je extra hulp gebruiken bij een haakpatroon? Probeer eerst of de ontwerper je kan helpen, hij of zij vind het vaak helemaal niet erg extra uitleg te geven over de wijze waarop het patroon geschreven is. Onthoud dat geen vraag te gek is, iedereen heeft het moeten leren. Je mag ook mij vragen om hulp, ook al is het niet mijn haakpatroon. Rechtsonderin zit een whatsapp knop, via deze knop kun je me een berichtje sturen. Meestal kan ik binnen een paar uur al antwoorden op je vraag.
Haakpatronen bewaren
De laatste tijd zie ik vaker op Facebook voorbij komen dat mensen zoeken naar een andere manier om hun patronen te bewaren. Je kan natuurlijk alle haakpatronen uitprinten en een persoonlijk archief aanmaken. Maar ook op je telefoon of tablet heb je handige manieren. Digitale haakpatronen komen meestal als PDF bestand. Deze kun je prima opslaan op je eigen apparaat of in de cloud zoals google drive of windows onedrive. Handig van de cloud is dat je hier bij kan vanaf elk apparaat. Met een two-factor beveiliging zorg je dat alleen jij erin mag, maar dan kun je vanaf elke computer of tablet inloggen.
Wanneer je een haakpatroon hebt gekocht is deze in jouw bezit, je mag het patroon niet delen met anderen, ivm het copyright wat er op een patroon zit. Een foto van je gehaakte object op social media is erg leuk voor de ontwerpster, vermeld dan altijd welk patroon het is en eventueel waar je het gekocht hebt. Er zijn verschillende Facebook groepen waar je dit kan doen, maar bekijk ook goed de groepsregels, het is niet altijd toegestaan een linkje te delen.
Maak een account aan op Haked
Met een account op Haked heb je een overzicht van al je gekochte patronen. Je maakt eenvoudig verlanglijstjes aan die je kan delen met je vrienden en familie. Haakpatronen die je op Haked koopt zijn slechts tijdelijk te downloaden om overbelasting van onze website te voorkomen. Je kan het patroon op je eigen apparaat opslaan of eventueel uit printen. Mocht je toch nog toegang willen tot een verlopen product, kun je ons een mailtje sturen. We zullen zo snel mogelijk de download weer voor je aanzetten.
Heb je vragen? Stel ze mij gerust! Mail, whatsapp of neem contact met me op via het contactformulier.
Afbeelding van Sato-Imo via Pixabay
Afbeelding van Laura Maria via Pixabay
-
Haakpatroon Vos
1,50 Bestellen -
Haakpatroon spinnenweb en spin
1,50 Bestellen -
Haakpatroon vosje
0,00 – 12,40 Bestellen Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina -
Haakpatroon handpop heks
2,75 – 13,95 Bestellen Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina -
Patroon rendier haken
1,75 – 10,50 Bestellen Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina -
Eekhoorn haken patroon
1,75 – 10,50 Bestellen Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina -
Aanbieding!
Haakpatroon platte dieren haken bosdieren
Oorspronkelijke prijs was: 7,00.5,25Huidige prijs is: 5,25. Bestellen Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina -
Spin haakpatroon vingerpopje
1,25 Bestellen -
Haakpatroon Os en Ezel
2,15 Bestellen Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina -
Haakpatroon De Herder met Schapen
4,99 Bestellen Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina -
Haakpatroon De heilige familie
4,99 Bestellen Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina -
Haakpatroon De Stal met Engel en Ster
4,99 Bestellen Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina