7 tips voor haken in de avond
22 aug, 2021
Haked.nl / Blog / 7 tips voor haken in de avond
7 tips voor haken in de avond

7 tips voor haken in de avond

Je hebt het vast al wel gemerkt, de avonden worden korter, het is eerder donker en bij mij zorgt dat best wel eens voor problemen bij het handwerken ‘s avonds. Daarom krijg je hier 7 tips voor het handwerken bij avondlicht (en misschien zitten er ook een paar bij voor wanneer je minder goed kan zien, zoals ik)

1. Heb je goed zicht?

‘S avonds haken vond ik helemaal niet leuk, ik kon het niet goed zien, stak de naald regelmatig verkeerd in mijn haakwerk, zat met geknepen oogjes nog te turen naar het haakpatroon. Heel frustrerend allemaal. Totdat ik vorig jaar hoorde dat ik een bril moest, geen wonder dus. Sinds ik aan mijn bril gewend ben zie ik het allemaal veel beter en heb ik weer plezier in het handwerken op elk uur van de dag.

 

2. Zorg voor goed licht

Bij goed kunnen zien hoort natuurlijk ook goed licht. Met een daglichtlamp heb je een heel helder natuurlijk licht wat niet irriteert aan je ogen. Een gloeilamp werkt wat mij betreft minder goed, het licht is geler en echt niet altijd helderder. 

De tekst gaat verder onder de producten.

Hulpmiddelen zijn erg handig als het gaat om handwerken. Wanneer je je haakwerk niet goed kan zien gebruik dan een loep, deze zijn verkrijgbaar met of zonder licht. De universele loep is eenvoudig om je nek te hangen, zo heb je hem altijd op de juiste plek. Het draadmaatje 3-in-1 is geschikt om dikker garen zoals catona handiger door de naald heen te rijgen. Het haakje steek je door de naald, en daarmee trek je het draad door het oog van de naald.

 • OPRY daglicht LED lamp met loep

  19.95
 • Universele loep handwerken

  13.95
 • Draad maatje – draaddoorstekers – 3-in-1 draad door naald halen

  3.75
 • Draad maatje – draaddoorstekers – automatisch draad door naald halen

  3.65

3. Kies ‘s avonds lichte kleuren haakwerk

Hoewel je met een daglicht lamp een mooi licht hebt is het misschien verstandiger de zwarte garens even te laten liggen ‘s avonds. Soms kun je niet anders, want dat ene projectje moet echt af. Zorg dan voor een goed verlichte handwerk plek en neem je tijd. Lichte kleuren garen zijn beter te zien, bij mij maakt het dan ook niet uit welke kleur haakwerk het dan is. Als het maar geen zwart of donkerblauw is. 

4. Kies voor een lichte achtergrond

Deze tip heeft 2 kanten, wanneer je toch met zwart of donker garen gaat haken kies dan voor een lichte achtergrond. Pak bijvoorbeeld een lichte handdoek, die je op je schoot legt. Maar wanneer je je haakpatroon vanaf de iPad of tablet leest is het weer verstandiger om je beeldscherm minder fel te zetten. Een helder beeldscherm kan juist weer niet prettig zijn als achtergrond. 

 

5. Gebruik geschikt garen

Bij heel erg fijn garen moeten je ogen harder werken, wellicht beter om overdag te doen. Net zoals teddygaren of garen met lusjes. Voor in de avond zou ik de gewone garens pakken, met minstens een haaknaald 2,5. Bewaar de fijnere klusjes voor overdag. 

6. Goed gereedschap is het halve werk

Kies een haaknaald die goed in de hand ligt en waar je goed mee kan werken. Het klinkt misschien raar, maar wanneer je haaknaald voelt als een ledemaat dan haakt alles makkelijker. Niet alleen ‘s avonds, maar altijd.

Ik haak veel met Cahlista, één van de meest gehoorde opmerkingen van dit garen is dat het erg splijt. Sinds ik een Tulip Red etimo haaknaald gebruik heb ik geen last meer van gespleten draden en is het haken, vooral ‘s avonds, veel prettiger!

 • Aanbieding!

  Tulip Etimo Red haaknaalden set softgrip

  77.95
 • Tulip Etimo Red haaknaald softgrip 1,8-6,5mm

  9.25

7. Neem de tijd

Zo vervelend, wanneer je beloofd hebt je dekentje op een bepaalde dag af te moeten hebben en je moet in de late uurtjes nog even door. Of, je bent net zoals ik en je bent zo lekker bezig dat je je werk echt niet weg wil leggen. Met vermoeide ogen zie je het allemaal wat minder. Zelfs het lezen van een haakpatroon is bij mij dan lastig. Soms is het beter om je werk even weg te leggen en de dag erna met frisse moed weer verder te gaan.

 

Heb jij nog tips? Laat het me weten door hieronder een reactie te plaatsen.

 

Wil je deze pagina delen? Kies dan hier voor delen in je RSS feed, op Facebook, Twitter, Pinterest of in Whatsapp.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde blogs

Windspinner haken

Windspinner haken

Helemaal hip in 2021, een windspinner haken! En wij snappen het wel, het is een relatief makkelijk klusje, je kan hem...

Lees meer
Garenkom vs Wolspindel

Garenkom vs Wolspindel

Wat gebruik jij heet liefst? Of wil je een garenkom of wolspindel aanschaffen maar weet je niet welke je moet kiezen?...

Lees meer

Informatiebrief

Wil je meer informatie over leuke dingen die je kunt haken voor in de klas? Tips voor hoe je veilig kunt haken voor kinderen? Meld je aan voor de informatiebrief Haken voor in de klas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial